Trauma sensitieve yogA

Ervaar je momenteel klachten zoals angst, spanning, depressie, slapeloosheid, vermoeidheid, chronische pijn of andere symptomen?

Stress kan een enorme impact hebben op zowel je psychische als fysieke gezondheid. Trauma sensitieve yoga (TSY) bevordert het zelfgenezend vermogen van je lichaam en is helpend voor mensen met stress gerelateerde klachten.

Kom weer in je kracht met Trauma Sensitieve Yoga

Trauma Sensitieve Yoga (TSY) zijn rustig opgebouwde yogalessen, gebaseerd op de hatha yoga, traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschap.

TSY biedt een veilige en aangepaste benadering van yoga, speciaal voor mensen voor wie de drempel naar reguliere yogales te hoog is. Wellicht ben je gevoelig voor prikkels en is het overweldigend of te spannend om reguliere lessen te volgen. In dit soort situaties is TSY een toegankelijke, helende en ondersteunende vorm van yoga.

Voordelen

Trauma Sensitieve Yoga is effectief als (preventieve) ondersteuning bij burn-out, stress, depressie, slaap- en angstproblemen

We richten ons op het vergroten van het lichaamsbewustzijn, het loslaten van spanning, het verminderen van angst, het ervaren en tolereren van emoties en het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Trauma sensitieve yoga biedt je de mogelijkheid om op jouw eigen tempo te werken aan herstel en het verwerken van trauma.

TSY kan helpen bij verschillende uitdagingen. Het kan je ondersteunen bij:

  • Slaapproblemen
  • Verminderen en beheersen van angstgevoelens
  • (Preventieve) ondersteuning bij een burn-out
  • Het verminderen van/beter omgaan met stress
  • Depressiviteit 
“Trauma sensitieve yoga nodigt ons uit om ons lichaam te benaderen met nieuwsgierigheid en mededogen, waarbij we de wijsheid en veerkracht die erin schuilt eren”

– David Emerson –

Hoe ziet een trauma sensitieve yogales eruit?

Een trauma sensitieve yogales is net als een reguliere yogales gebaseerd op de Hatha Yoga, maar het tempo wordt aangepast aan de groep. Het tempo gaat soms net wat langzamer, zodat jij je compleet veilig voelt en de oefeningen op je eigen manier kunt uitvoeren. Iedereen kan dus meedoen, lenig zijn of ervaring met yoga is niet nodig. De yogaoefeningen kunnen indien nodig ook op een stoel worden gedaan.

Belangrijke thema’s:

Uitnodiging

Je wordt uitgenodigd om elke yogahouding op jouw tempo en niveau uit te voeren.

Meer lezen

Je hebt de volledige vrijheid om je eigen grenzen en behoeften te respecteren. Dankzij herhaling in de bewegingen, ademoefeningen en houdingen ontstaat een gevoel van regelmaat en stabiliteit. Deze ritmes helpen om je zenuwstelsel te kalmeren, waardoor je je veilig en ontspannen voelt.

Empowerment

Je kunt de oefening eerder stoppen, overslaan, aanpassen of niet doen als dat op dat moment beter voelt voor jou.

Meer lezen

Trauma kan een gevoel van machteloosheid en verlies van controle veroorzaken, waarbij je het gevoel hebt dat gebeurtenissen buiten je macht om plaatsvinden. Door tijdens de yogales bewust keuzes te maken, herwin je de controle en neem je de regie over je eigen lichaam en geest. Dit bevordert je gevoel van eigenwaarde, waardoor je weer durft te vertrouwen op je eigen kracht en wijsheid.

Interceptie

Trauma kan het soms moeilijk maken om (delen van) je lichaam te voelen. Met interceptie oefenen we met het intern ervaren van sensaties in je lichaam.

Meer lezen

Je merkt bijvoorbeeld op hoe je buik op en neer beweegt bij elke in- en uitademing, hoe je spanning voelt in je schouders of hoe je hoofd vol onrustige gedachten zit. Door dit op te merken en te benoemen, maak je contact met je lichaam en herstel je de verbinding tussen lichaam en geest. Ook versterkt het het besef dat je invloed kunt uitoefenen op wat je doet en hoe je je voelt.

Authentieke gedeelde ervaring

We doen de houdingen samen, maar elk op onze eigen unieke manier.

Meer lezen

De yogales is een waardevolle kans om verbinding te maken, te leren van anderen, emotionele steun te ontvangen, inzichten op te doen, van elkaar te leren en samen te groeien. Voel vooral geen druk om iets te delen. Als persoonlijke reflectie en stilte beter bij je past is dat ook helemaal oké. Vanzelfsprekend zorg ik voor een veilige omgeving waarin je je op je gemak voelt en vrij voelt om jouw ervaringen in de groep te delen. En mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan individuele begeleiding, dan sta ik altijd voor je klaar om naar je te luisteren en je te ondersteunen, zowel binnen als buiten de groep.

In het NU zijn

Door te voelen en op te merken wat er in elke stap in je lichaam gebeurt, leer je aanwezig te zijn in het moment.

Meer lezen

Dit helpt je ook in je dagelijks leven, zelfs wanneer je te maken krijgt met uitdagingen. Soms maken we ons zorgen over de toekomst of blijven we hangen in het verleden, hierdoor kan je verstrikt raken in negatieve gedachten en emoties. Door weer in het nu te komen, kalmeer je je geest, vermindert de stress en keer je gemakkelijker terug naar gevoelens van kalmte en controle.

Reviews

“Joke heeft een prettige stem en laat iedereen in zijn waarde!

Yoga doet mij goed na een hectische periode in mijn leven. Ze bezorgt mij een fijne ontspannende les en na de yogales ga ik met een prettig en kalm gevoel weer naar huis.”

 

Marianne R

Vitamine G

“Joke geeft op een betrokken en prettige manier les. Ze geeft duidelijk aan om naar je lichaam te luisteren.

Verteld ook waar de oefeningen goed voor zijn. Ze let goed op of je eventueel wat meer aandacht nodig hebt. Je merkt dat ze echt naar je luistert. Ik ga met plezier naar haar les en kijk er naar uit als het woensdag is.”

 

Marianne D

Vitamine G

Schrijf je in voor de Trauma Sensitieve Yoga groepslessen

De lessen worden gegeven in kleine groepen van hooguit 8-10 mensen, waardoor er veel persoonlijke aandacht is.

Woensdag

13.00 – 14.30 uur

Stoed / Vitamine G, Schiedam

Woensdag

14.30 – 16.00 uur

Stoed / Vitamine G, Schiedam

Alleen voor inwoners uit Schiedam (vanuit Vitamine G project)

Wil je meedoen?

Je kunt terecht bij Stoed / Vitamine G in Schiedam, een fijne locatie voor ontmoeting, ontspanning en innerlijke groei. Meld je aan door te bellen naar: 010 59 91 990 of een e-mail te sturen naar: vitamine-g@stoed.nl. We plannen eerst een korte (telefonische) kennismaking. Dit geeft ons de gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen en eventuele vragen te bespreken.

Individuele Trauma sensitieve yogales

Is de stap naar groepslessen, om welke reden dan ook, te groot voor jou? Als je liever privéles wilt, is dat ook mogelijk. Meestal beginnen we met een uitgebreid gratis kennismakingsgesprek. Daarna kun je vrijblijvend de keuze maken of je wilt starten met individuele begeleiding.

Over mij

Naast mijn werk als yogadocente werk ik ook een aantal dagen in de week als clientondersteuner voor mensen met psychische- en/of psychosociale kwetsbaarheid.

In dit werk heb ik gemerkt dat het voor veel mensen (te) spannend is om deel te nemen aan een reguliere yogales. Ik heb mij gespecialiseerd in het aanbieden van toegankelijke yogalessen voor deze doelgroep.

Van dichtbij weet ik hoe het is om te leven met iemand met een psychische kwetsbaarheid en door persoonlijke ervaringen, zoals een burn-out, weet ik maar al te goed met welke uitdagingen je in het leven te maken kunt krijgen.

Door mijn hoogsensitiviteit kan ik me goed inleven en invoelen in jouw behoeften. Mijn Hatha yogalessen zijn van nature al traumasensitief, maar krijgen een speciale touch door nog meer extra aandacht. De lessen zijn wat rustiger opgebouwd en nog iets persoonlijker. Zo ben ik wat eerder aanwezig en is er na afloop altijd ruimte voor een kopje thee en een goed gesprek. Het doel is om jou een veilige en ondersteunende plek te bieden, waardoor je echt kunt genieten van alle voordelen van yoga.

aan de slag

Meer info of een proefles volgen?